Als je op zoek bent naar een deur, is het gemakkelijk je te verliezen in overwegingen over hoe de deur eruit ziet. Als je online winkelt, krijg je de eerste indrukken van enkele foto’s en dan is dat begrijpelijk. Alleen daarom al is het beter je binnendeuren uit te gaan zoeken in een echte winkel.

Deuren van massief hout zijn over het algemeen duurder, dankzij de kosten van het hout dat wordt gebruikt om ze te maken. En ze zijn van nature sterker en steviger. Een deur van samengesteld hout kan beter in vorm blijven en op den duur betere isolatie bieden.
Massieve binnendeuren en gefineerde deuren hebben elk hun voordelen. Maar de natuurlijk sfeer die een echte houten deur uitstraalt is niet te vervangen.

Inzicht in de eigenschappen van verschillende houtsoorten is een belangrijk element als je op zoek bent naar houten binnendeuren. Het soort project, de plaats, je persoonlijke voorkeuren en de prijs zullen allemaal invloed hebben op je keuze. Hier vind je een paar houtsoorten en wat je er over moet weten.

 

Mahonie

Mahoniehout is duurzamer, sterker en stabieler dan zijn eiken tegenhangers. Het is het best verkochte houten deurmateriaal. De rechte nerven zijn gekleurd in verschillende tinten van prachtig rood. De hardheid maakt het geschikt voor bijna alle toepassingen.

 

Dennenhout of grenen

Het goedkope grenenhout is licht van gewicht en wordt veel gebruikt. Het is een betaalbare houtsoort, en bovendien overvloedig en gemakkelijk verkrijgbaar. Grenen is goed bestand tegen verf en beits, waardoor het ideaal is voor deuren.

 

Kersen hardhout

Dit hardhout varieert van een roodbruine tot een blonde kleur, waarbij de subtiele, rechte nerven het onderscheiden van de rest. Het is makkelijk te zagen en te vormen, en het polijst goed.

 

Esdoorn

Esdoornhout heeft de uitstraling van crèmewit met af en toe een roodachtige tint. Het is een van de dichtste houtsoorten en staat bekend om zijn stevigheid. Het wordt gebruikt om duurdere houtsoorten zoals kersen of mahonie na te bootsen.

 

Eikenhout

Dit is een korrelig hardhout. Er zijn twee hoofdsoorten, namelijk rood eiken en wit eiken. Eikenhout is bestand tegen kromtrekken en waterschade als het op de juiste manier wordt gezaagd. De nerf komt tot zijn recht wanneer een subtiele heldere afwerking wordt aangebracht.

 

Walnoot

Notenhout kan variëren van chocoladebruin tot geel. Dit hout is een topkeuze voor deuren, ook binnendeuren. Walnoot binnendeuren geven de moderne stijl, een echte ontwerper look. Het wordt geolied of blank gecoat. De kleur is dan uniek en mooi.

 

Bron: Meubelmakerij-Utrecht.nl