Als je het besluit hebt genomen dat jouw huis een waterontharder nodig heeft, is de vraag waar moet je nu op letten als je een waterontharder aanschaft. Er zijn verschillende modellen op de markt die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Het is makkelijker om een keuze te maken als je weet waar je op moet letten. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je een waterontharder koopt, zodat je goed voorbereid je keuze kunt maken.  

Elektrisch of op batterijen?

Allereerst zijn er waterontharders die werken op batterijen. Deze waterontharders zijn volume- en tijdgestuurd. Hierdoor kan de regeneratie op beide manieren plaatsvinden. Het voordeel van een waterontharder op batterijen is dat je geen stroom nodig hebt. Daarnaast zijn deze waterontharders relatief goedkoop in aanschaf, maar op langere termijn bekeken zijn ze vaak duurder. Je hebt ook elektrische waterontharders. Deze waterontharder heeft elektriciteit nodig om te kunnen werken. Het voordeel daarvan is dat je altijd zacht water hebt, maar je moet wel een toegang hebben tot elektriciteit op de plek waar je de waterontharder plaatst.

Compact model

Ga je een waterontharder kopen, dan kan ook het model de doorslaggevende factor zijn. Er zijn twee modellen op de markt. Het compacte en het duo model. Bij beide modellen is de onthardingstechniek hetzelfde. Ook qua kwaliteit doen ze niet voor elkaar onder. Het enige verschil is het uiterlijk. Bij het compacte model zitten de onthardingscilinder en het zoutreservoir in een centrale behuizing. De afwerking van een compact model is over het algemeen mooier.

Duo model

Bij het duo model zijn de onthardingscilinder het reservoir voor het zout gescheiden. Door deze scheiding kan dit model goed in kleine ruimtes worden geplaatst, bijvoorbeeld in de meterkast. Het zoutreservoir is vaak wat groter en kan dus meer regeneratiezout bevatten dan het compacte model. Daarnaast kun je het zoutreservoir makkelijk loskoppelen om het schoon te maken.