Afzetlint kan voor vele dingen worden gebruikt. Afzetlint wordt ook wel markeringslint of waarschuwingslint genoemd. Het wordt vaak gebruikt door hulpdiensten om te attenderen op gevaar. Maar ook op de bouwplaats en tijdens evenementen wordt er vaak gebruik gemaakt van afzetlint. Afzetlint is voor vele situaties te gebruiken en daardoor multifunctioneel.

Rood wit afzetlint

Rood-wit afzetlint wordt het meest toegepast. Het wordt gebruikt voor de algemene veiligheid, maar ook recreatief wordt het gebruikt. Het afzetlint wordt gebruikt om mensen op afstand te houden, om bijvoorbeeld een afgebakende zone voor hulpverleners te creëren of om een bepaald gebied dat niet betreden mag worden te markeren. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van afzetlint met bedrukking. Op het afzetlint kan een logo van bijvoorbeeld een evenement worden gedrukt, zodat het duidelijk is van wie het afzetlint afkomstig is. Er bestaat ook geel-zwart afzetlint. Dit afzetlint betekent dat er sprake is van bijzonder gevaar. Het gebied wat hiermee is afgezet is, is verboden voor iedereen. Dus ook voor hulpverleners. 

Tijdens evenementen 

Rood-wit afzetlint wordt vaak toegepast tijdens evenementen. Zo kun je met afzetlint bijvoorbeeld een tijdelijk parkeerterrein aanleggen op een weiland. Ook het uitzetten van een parcours tijdens een sportevenement behoort tot de mogelijkheden. Afzetlint wordt ook vaak gebruikt op festivalterreinen. Met een afzetlint kunnen ook grote bezoekersstromen in goede banen worden geleid. 

Afzetlint op de bouwplaats

Ook op de bouwplaats wordt veel gebruik gemaakt van afzetlint. Vaak om gevaarlijk gebied aan te geven. Hiermee kunnen ongelukken worden voorkomen. Is er op een bouwplaats een flink gat ontstaan door bepaalde werkzaamheden dan kan afzetlint ervoor zorgen dat niemand erin kan vallen. Ook als er gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen kan afzetlint worden gebruikt om mensen op afstand te houden.