Het maken van je eigen bureau kan een erg leuk DIY project zijn. Je creëert je eigen, unieke bureau die helemaal voldoet aan jouw wensen en stijl. Het maken van je eigen bureau is niet alleen heel erg leuk, maar ook nog eens erg gemakkelijk. Volg ons stappenplan!

Stap 1: Meten is weten

Allereerst is het belangrijk om de maten en de vorm van je bureau te bepalen. Kijk goed waar je je bureau wilt plaatsen en meet de beschikbare ruimte op. Vergeet ook niet om de hoogte op te meten. De standaard hoogte voor een bureau is vaak 75 centimeter, dit is afgesteld op een persoon van ongeveer 185 centimeter lang. Nu je zelf je bureau maakt, kun je het bureau afstellen op jezelf. Als je tussen de 160 centimeter en 180 centimeter lang bent, kun je het bureau het beste afstellen tussen de 65 en de 75 centimeter.

De breedte van je bureau moet minimaal 120 centimeter zijn en de diepte 80 centimeter. Heb je meer ruimte en wil je graag een groot bureau? Kies dan voor een afmeting die jij graag wilt!

Stap 2: Materialen aanschaffen

Als je de afmetingen weet, is het tijd om de materialen aan te schaffen. Hiervoor moet je op zoek naar een blad, een onderstel en de benodigde klusmaterialen. 

Het blad van een bureaublad wordt vaak gemaakt van multiplex. Dit is zeer stevig materiaal dat veel gewicht kan dragen. Wel zo fijn als je op je bureau computerschermen wilt neerzetten. Daarnaast heeft multiplex een prachtige natuurlijke houtnerf die je bureau direct een chique look geeft. Multiplex kun je in de bouwmarkt kopen en thuis op maat zagen of je bestelt het online via opmaatzagen.nl dan wordt de multiplex plaat op maat gezaagd thuis bezorgd. Dat scheelt je een hoop tijd en werk.

Voor de poten of het onderstel kun je veel verschillende kanten op. Je kunt ervoor kiezen om een onderstel te kiezen wat uit één stuk bestaat en wat massiever oogt. Of je kunt kiezen voor vier losse poten. Het onderstel van je bureau maakt het bureau echt af, kies daarom voor een onderstel die bij de rest van je interieur past. Als je van strak en modern houdt, zijn bijvoorbeeld zwarte gietijzeren poten heel stoer. Als je meer van licht en scandinavisch houdt, kun je juist kiezen voor witte poten of blank houten poten. 

Stap 3: In elkaar zetten

Bevestig het onderstel en het blad aan elkaar door het onderstel vast te schroeven in het bureaublad. Kies vervolgens welke stijl je wilt aanhouden voor het bureaublad. Wil je graag het blanke hout behouden? Kies er dan voor om het blad goed schoon te maken, te schuren en in de blanke lak te zetten. Wil je liever een toffe kleur? Start dan ook met schoonmaken en schuren, maar zet vervolgens het blad eerst in de grondverf om erna de toplaag aan te brengen.